Na de eerdere plaatsing van ANPR-camera’s op de Kilweg, hangen er nu ook exemplaren bij de IJsselmondse Knoop. Ze zijn geplaatst aan de Dierensteinweg en de Verbindingsweg. De afkorting ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Alleen de politie gebruikt de camera’s als een situatie daarom vraagt. Dankzij de cameragegevens kan de politie bijvoorbeeld achteraf vaststellen of een voertuig op een bepaald moment op een bepaalde locatie aanwezig was. Hiermee kunnen zij autodieven, inbrekers en (voortvluchtige) criminelen opsporen, zowel op heterdaad als achteraf. Een mooi middel om Barendrecht nog veiliger te maken.
De Dierensteinweg en de Verbindingsweg zijn niet zomaar gekozen. Het zijn zeer geschikte locaties voor ANPR-camera’s, omdat er dagelijks veel verkeer voorbij komt. Over de IJsselmondse Knoop rijdt veel vrachtverkeer. De locatie van het bedrijventerrein aan de rand van de A15 en A16 is natuurlijk handig voor ondernemers, maar helaas ook voor criminelen. Zij zijn zo weg met gestolen spullen. ANPR-camera’s kunnen daarom een nuttig middel zijn bij opsporing. Net als bij de Kilweg, waar het kan worden ingezet bij bijvoorbeeld (woning)inbraken en autodiefstallen in de wijk.
Strenge voorwaarden
Kentekengegevens die worden geregistreerd door ANPR-camera’s mogen 28 dagen worden bewaard. In het belang van een opsporings- onderzoek kan de politie ze onder strikte voorwaarden opvragen. Dit heeft al verschillende keren bijgedragen aan het opsporen van verdachten. Omdat de ANPR-camera’s alle kentekens van passerende auto’s vastleggen, gelden strikte voorwaarden aan het bewaren van de gegevens, maar ook aan de mensen die ze mogen raadplegen. Zo worden de foto’s en kentekens versleuteld bewaard, waardoor ze niet herkenbaar zijn als ze in de handen van onbevoegden zouden vallen. Het Openbaar Ministerie moet voor elke bevraging toestemming geven. Bestuurders die op de opgevraagde foto te zien zijn, worden onherkenbaar gemaakt.
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht